1998 Silencis: Núria Casellas

1998 SILENCIS

quadre-goretty-1998-triptic2

Si l´obra d´art funciona com un espai de intensificació de la vida, si s´entén així aquella correlació vida-art, un dels principals problemes en el moment de la creació seria el de l´elecció, no de l´assumpte, sino dels límits del fragment de realitat que tota obra representa – o presenta-. I malgrat tot, una de les constants en l´obra de Goretty seria possiblement la negació de tota delimitació de l´espai. Simplement perquè la seva mirada està posada sobre la Natura, una Natura no conceptual sino desbordant i incesant. Segons aquella visió, resulta difícil “frenar” el trànsit dels objectes a través de l´espai pictòric, o decidir quantes capes de matèria son suficients, quants estrats de terra superposada com si de cúmuls de pols i temps es tractés.

 Semblaria  tantmateix com si en la darrera producció de Goretty hi hagués una voluntat de detenció, de certa depuració. El seu apropament a materials en principi més freds i estèrils com els metalls, plàstics i teles metàl.liques, suposa una invitació al silenci; en primer lloc al silenci de la pròpia artista, ja que pretén una participació menys visible de la seva mà -alhora que s´evidencia l´actuació d´unes altres forces, com els àcids. Per una altra banda, encara que no es prescindeixi encara del caràcter seqüencial de l´obra (accentuat per una marcada horitzontalitat dels quadres), els elements referencials -siluetes de flors i arbres-, apareixen en una dimensió menys atzarosa; son elements escollits, i per tant, detinguts d´aguna manera en el temps.

Intent de quietud. Encara que intent fallit, a no ser que ens atancem amb més detenció. La Natura segueix desbordant-se. Per sota els materials silents, les presències càlides i vivificants dels objectes antics i familiars. I malgrat tot, no hauriem d´entendre-ho com el triomf d´alguna cosa doncs no hi ha lluites en aquella Natura a la que l´artista es dirigeix, sino concordancies i equivalències entre els diferents materials, als que ella fa fecundar.

Núria Casellas

Barcelona Octubre 1998 

Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s